• Ne egyél egy nap húst, szárnyast vagy halat! Mindenféle finom és egészséges választási lehetoség  van, amelyekhez nem tapad az állatok szenvedése.

 • Ha mégis húst választasz, válaszd olyan allat húsat ami  kint a szabadban volt tartva! A nagyüzemi úton tenyésztett állatok ugy vannak tartva, hogy minél kisebb befektetéssel  minél több haszon legyen rajtuk, es nem  törodnek az állatok egészségével. A disznók, tehenek, tyúkok pulykák, struccmadarak, a nyulak össze vannak zsúfolva kis levegotlen elkülönített helyeken vagy ketrecekben. Olyan gyorsan fölhizlalják oket, hogy a csontozatuk nem bírja el saját testsúlyukat es nem bírnak saját lábukon állni. Ezután pedig még mindennek a tetejébe hosszú utazásokat kell vegigélniük szörnyu  körülmények között, mire a vágóhídra kerülnek.

 • Ha a halra esik választásod, keresd a stressz nélküli halat, amely a halfogás után mindjárt meg van ölve. Semmi képp se válasszd azt a halat, amely kalitkákban a víz alatt egymás hegyén hátán van tenyeéztve es fölnevelve. Történhet  ez a tenyésztési mód a  lazaccal, harcsával, pisztránggal, ponttyal és  az angolnával.

 • A többi kisebb-nagyobb tengeri állat is ismeri a szenvedést. Kagylók csigák, rákok  és más kisebb állatok élve lesznek megfozve, és a nagyobb teknosök élve vannak teknoikbol kiszakítva és a levesbe dobva. Jo étvagyat?!

 • Egy nap hagyjál minden állati készítményt ott ahol van,  a polcokon! Figyeljél rá, mit eszel es milyen dolgokat hordasz testeden!

 • Ha mégis tejterméket vagy tojást kívánsz  enni  biológiat tejterméket vagy biológiai tojást válassz,  amely készítmények eredete természetes, mert  a tehenek kint  legeltek  illetve a csirkék kint szaladgáltak a fuben.  Azokra az árukra is figyelj, amelyekben a tojás foldolgozásra került.  Ha ráfigyelsz, legtöbb árun föl van tuntetve, hogy milyen eredetu tojás került földolgozásra.

 • Ne válassz delicatessként békacombot vagy  libamájat! Az elso élve van levágva a békákról, a második pedig eroszakos libatömés eredménye, ami a libák millióinak okoz szenvedést  túlsúly és túltápláltság formájában.

 • Próbálj állatkísélet mentes árukat választani! Ez nem csak a kozmetikai árukra vonatkozik, mint make up,  fogkrém, sampon, hanem a mosóporok es tisztogató szerekre is.

 • Légy kritikus az állati atrakciókkal is! Cirkusszal, állatkerttel,dolfináriummal! Ha vakácion vgy, bikaviadallal! De még a  horgászás és a halászás is sok halpusztulással jár. A fogás után rögtön  visszadobott halak 10 százaléka elpusztul az ijedtség  fájdalom és a stress miatt, amelyik ki lett horgászva  vagy halászva.  A vadászás helyett pedig ejts gyönyöru fényképeket a fotokamerával, mely sokáig megmarad!

 • Ha haziállatot szeretnél, jo tanács hogy inkább az asylbol válassz  háziállatot. Jól gondoljad meg, melyik állat illik hozzád. Az állatok sok pénzbe, idobe kerülnek  Gondozzad jól  a háziállatot, adj elég mozgási lehetoséget, jó ennivalót az álatnak. Ha valahol állatkínzást tapasztalsz, jelentsed  rögtön az illetékes szervnél!

 • Ne vásárolj  bundát! Sok más anyag ugyanolyan jol melegít mint a bunda.

 • Ne beszélj  rá senkit, hogy háziállatot vegyen magához! Elozzed meg, ha lehet, hogy  saját háziallatod kicsinyeket kapjon. Sokszor  csak azért engedik az emberek  a kicsinyeket megszületni mert kedvesnek es aranyosnak tartják oket, miközben tudják jól, hogy nem illeszkednek bele jól a lakókörnyezetbe és késobb  nem tudnak velük mit kezdeni.

 • Ne vásárolj olyan terméket, emléktárgyat, amely az állatok részébol van készítve mint elefántcsontból készült szobrocska, hamutartó vagy krokodilbor táska! Az orvvadászok pont ezért ölik az állatokat.

 • Respektáld a kisebb állatokat is, és ha ki kell irtani valamilyen oknal fogva oket,  keresd az állatbarát módon irtó üzemeket és vállalkozókat!

 • Gondolj az állatokra  a  természetes környezetben is! Ha kemény tél van, etesd a madarakat madáreledellel amit a fa ágára fölszerelhetsz. Udvarodat es kertedet pedig tedd vonzóva minden évszakban a pillangók, méhecskék, sündisznók és  békák számára!

 • Ha valahol olyan tavacskát találsz ahol kacsák úszkálnak ne etesd oket, mert az ember által fogyasztott ennivaló nem jó az állatoknak!