Homepage
Nederlands

Thaise olifanten van de straat

Voorkant boekDe Aziatische olifant is een bedreigde diersoort en beschermd door de CITES-conventie. Thaise olifanten zijn echter altijd belangrijke arbeidskrachten geweest, gebruikt in oorlogen, transport en houtkap. De houtkap is sinds 1989 officieel verboden in Thailand, waardoor veel olifanten werkloos zijn geworden. Op drie manieren is er met olifanten nog geld te verdienen: bedelen in steden, illegale houtkap en olifantenkampen met shows en trekkings. De olifanten worden helaas vaak slecht behandeld. Ze zijn vaak overwerkt, worden slecht gevoed, soms gedrogeert, en worden veelal op jonge leeftijd onderworpen aan een barbaarse training om ze onderdanig te maken aan hun eigenaars. Meest schrijnend is misschien wel de situatie van de straatolifanten. Hoewel de Thaise regering het bedelen van olifanten in de steden een aantal jaar geleden heeft verboden, waardoor hun aantallen tijdelijk terugliepen, groeit het aantal olifanten in steden als Bangkok op dit moment weer explosief. Daarbij valt op dat meer en meer baby-olifanten worden ingezet. De stichting Bring the Elephant HOME opgericht door Antoinette van de Water (31, Amsterdam) zet zich in voor de met uitsterving bedreigde olifanten van Thailand. Middels publiciteit, voorlichting en financiƫle steun aan olifantvriendelijke projecten, probeert zij financieel en maatschappelijk draagvlak te creƫren om uiteindelijk alle olifanten van straat te krijgen. Begin dit jaar bracht Antoinette samen met haar olifantenreddingsteam, twee door de stichting vrijgekochte straatolifanten naar het Elephant Nature Park. In dit bijzondere olifantenpark gelegen in de groene jungle ten noorden van Chiang Mai, kunnen de olifanten in alle vrijheid de rest van hun leven slijten. Hier geen dansende, schilderende, of voetballende olifanten en zelf een ritje op de rug van een olifant is er hier niet bij. In plaats daarvan kun je van dichtbij genieten van het natuurlijke gedrag van de olifanten, en dat is buitengewoon fascinerend. Thaise olifanten van de straat beschrijft Antoinettes tocht met twee vrijgekochte straatolifanten naar het Elephant Nature Park. Het werd een avontuurlijke reis door een wereld van lonkende olifanthandelaren, noodlijdende dorpelingen, zegenende monniken en kwade dierenbeschermers. Met Elephant Haven aan de horizon. Thaise olifanten van de straat geschreven door Antoinette van de Water en journaliste Liesbeth Sluiter. Het is een bijzonder document geworden over de aantasting van natuur en milieu in een land met een boeddhistische traditie, waarin respect voor alles wat leeft altijd een centrale waarde is geweest.
Thaise olifanten van de straat (bol.com).
dansende olifant Wilt u dit symphatieke project steunen kijk dan even op de website: www.bring-the-elephant-home.nl hoe u dit kunt doen. 

Over Bring the Elephant HOME

Bring the Elephant HOME wil straatolifanten aan een betere toekomst helpen, de problemen van straatolifanten onder de aandacht brengen, laten zien dat er goede alternatieven zijn voor het werk van een olifant; en diervriendelijke olifantenprojecten in Thailand steunen.
Lees op het weblog meer over olifanten.

Stichting Animal Freedom.
Auteur .

Onze hoofdartikelen in boek, in een overzicht of op een aparte mobielvriendelijke site.

Naar onze reactie op de actualiteit op Facebook.

Privacy verklaring.

pijl omhoog