poster
Nederlands-English

Vegetarisch recept voor kerstdiner 2007

Kerstdiner

Verse artisjok met pestodipsaus * Bloemkoolsoep met blauwe kaas * Groente stoofschotel Gegratineerde aardappels uit de oven Bladsalade met verse frambozen * Gevulde peer met bitterkoekjes (Vorige kerstrecepten? Klik op 2004, 2005, 2006)

Verse artisjok

één verse artisjok voor circa 4 personen Snijd de steel af tot de bloem. Doe de artisjok in een pan met kokend water en een beetje citroensap. Kook de artisjok afgedekt in 30-40 minuten gaar (als de blaadjes makkelijk loslaten is de artisjok gaar). Laat de artisjok goed uitlekken. Artisjok eten Zet de gare artisjok op een mooie schaal midden op tafel (één voor 4 personen). Zet er ook een leeg schaaltje naast voor de afgegeten artisjokblaadjes. Trek één voor één een blad uit de artisjok. Doop de onderkant van het blad in de dipsaus en schraap met de tanden het onderste deel van de blaadjes af. Als alle blaadjes op zijn, trek dan het middelste deel, het "hooi", eruit (eventueel met hulp van een mesje). Gooi het "hooi" weg. Wat overblijft is het artisjokhart. Snijd het hart in stukjes en doop in de dipsaus. Kan een uurtje van te voren gemaakt worden. Pesto dipsaus voldoende voor één artisjok 1 dessertlepel groene pesto 1 dessertlepel volle yoghurt 1 dessertlepel mayonaise vers gemalen zwarte peper Meng de dessertlepels groene pesto, yoghurt en mayonaise goed door elkaar en breng op smaak met peper. Kan een uurtje van te voren gemaakt worden.

Bloemkoolsoep met blauwe kaas

voor 4-6 personen circa 300 gram bloemkool 1 aardappel 750 ml watergroentebouillon 50 gram blauwschimmelkaas naar wens (Fourme 'd Ambert of Blue 'd Auvergne o.i.d.) circa 1 eetlepel limoensap vers gemalen peper naar smaak Verdeel de bloemkool in roosjes. Schil de aardappel en snijd in blokjes. Doe de bouillon in een ruime soeppan en breng aan de kook. Voeg de bloemkoolroosjes en de aardappelblokjes toe. Kook de bloemkool en aardappel in circa 15 minuten gaar in de bouillon. Pureer de soep (met staafmixer). Snijd de kaas in kleine blokjes. Breng de soep opnieuw aan de kook. Roer de kaasblokjes door soep tot ze gesmolten zijn. Breng de soep op smaak met limoensap en peper. Serveer met soepstengels. Dit gerecht kan een dag van te voren gemaakt worden, op de dag zelf even opwarmen.

Groente stoofschotel

4-6 personen 1 aubergine (250 gram) 1 courgette (250 gram) 1 grote rode paprika (250 gram) 2 tenen knoflook 1 blik gepelde tomaten 2 theelepels paprikapoeder 5 takjes verse tijm peper & zout Snijd de aubergine, courgette en paprika in blokjes van ongeveer gelijke grootte. Snijd de tomaten fijn. Verhit een beetje olie in een pan met een dikke bodem. Bak de aubergineblokjes enkele minuten tot ze half gaar zijn. Voeg de courgette- en paprikablokjes toe en bak nog enkele minuten mee. Pers de knoflook over de groente uit en bak even mee. Doe de paprikapoeder bij de groentes in de pan en bak ook nog even mee. Voeg vervolgens de tomaten (met het sap) en drie takjes tijm (in z'n geheel) toe en breng aan de kook. Laat de groentes op een zacht vuur circa 30 minuten stoven tot alle groentes boter zacht zijn. Hak de tijm van de overige takjes fijn. Breng de stoofschotel op smaak met de vers gehakte tijm, peper en zout. Dit gerecht kan een dag van te voren klaar gemaakt worden, op de dag zelf even opwarmen.

Gegratineerde aardappels

voor 4-6 personen 800 gram aardappelen 1 teen knoflook 100 ml slagroom & 100 ml volle melk paar takjes verse tijm peper & zout 50 gram geraspte pittige kaas Schil de aardappelen en snijd ze in heel dunne plakjes. Vet een lage ovenschaal in met een teentje doormidden gesneden knoflook en boter. Hak de overgebleven knoflook fijn. Verwarm de slagroom met de melk en de gesneden knoflook. Hak de tijm fijn. Voeg peper en zout en de fijngehakte tijm toe aan het melkmengsel. Leg de plakjes aardappel in de ovenschaal. Giet het hete melkmengsel over de aardappels. Bestrooi de aardappels met geraspte kaas. Zet de schaal circa 60 minuten in een voorverwarmde oven van 180C tot de aardappelen goudbruin en gaar zijn. Als de aardappelen al goudbruin zijn maar nog niet gaar, dek de schaal dan af met aluminiumfolie tot de aardappelen gaar zijn. Kan een uurtje van te voren gemaakt worden.

Bladsalade met frambozen

voor 4-6 personen 150 gram gemengde bladsla (o.a. veldsla, rucola, eikenbladsla, verse spinazie) 50 gram geroosterde, ongezouten, walnoten 15 stuks verse frambozen Walnotendressing 4 eetlepels walnotenolie 2 eetlepels olijfolie 1 eetlepel witte balsamico azijn 2 theelepels honing 1 theelepel (honing)mosterd 7 stuks verse geplette frambozen Was en droog de sla zorgvuldig. Meng de sla vervolgens door elkaar in een schaal. Garneer de sla met de walnoten en de frambozen. Meng alle ingrediënten voor de dressing en schenk de dressing vlak voor het serveren over de salade. De dressing kan een dag van te voren gemaakt worden, bewaren in de koelkast.

Gevulde peer met bitterkoekjes

voor 4-8 personen 100 gram Italiaanse bitterkoekjes (amaretti koekjes) 25 gram pure chocolade 2 eetlepels suiker ½ sinaasappel ½ theelepel gemalen kaneel 1 eiwit 4 kleine peren 150 ml droge witte wijn Verkruimel de amaretti koekjes (in een keukenmachine). Rasp de chocolade en de halve sinaasappel op een fijne rasp. Meng de koekjes met de geraspte chocolade, de suiker, de sinaasappelschil en het kaneel. Klop het eiwit los. Schep het geklopte eiwit door het koekjesmengsel en kneed het mengsel met je handen tot één geheel. Halveer de peren en verwijder het klokhuis. Schik de peren, met de bolle kant naar beneden, in een ovenschaal. Vul de holletjes van het klokhuis royaal met het amaretti mengsel, werk bij voorkeur met je handen. Giet de witte wijn naast de peren in de ovenschaal. Zet de schaal 20 minuten een voorverwarmde oven van 180C tot de peren warm zijn en de vulling knapperig. Schep af en toe wat kooknat over de peren. Serveer één of twee halve peren per persoon. Lekker met crème fraîche of slagroom. De vulling kan een dag van te voren gemaakt worden, in de koelkast bewaren. Op de dag zelf de peren vullen en afbakken.

logoWe willen bevorderen dat het bewustzijn groeit dat vrijheid evenzeer van belang is voor een dier. Dieren niet gebruiken voor voedsel of andere menselijke behoeftes is ook een vorm van vrijheid. Een dier is geen ding maar een wezen dat net als wij recht heeft op de kwaliteit van een natuurlijke manier van leven. Wanneer u ons wilt steunen, leest u hier hoe u dat kunt doen.

Stichting Animal Freedom.
Auteur .

Onze hoofdartikelen in boek, in een overzicht of op een aparte mobielvriendelijke site.

Naar onze reactie op de actualiteit op Facebook.

Privacy verklaring.

pijl omhoog