Constatering   Schaamteloosheid

De top van het bedrijfsleven mag niet meer verdienen dan de ministerpresident.

  Oplossing: politici verhogen hun salaris met 50%.
     
Boeren produceerden vroeger zo veel mogelijk voedsel voor hun omgeving.   Huidige situatie: boeren exporteren met overheidssteun naar andere werelddelen en concurreren hun collega’s kapot.
     
Sporters moeten records breken om in de prijzen te vallen.  

Gevolg: sporters gebruiken doping om hun lichamelijke grenzen op te rekken.

Hardlopers worden doodlopers.
     
Huisdier als statussymbool.  

Gevolg: dieren worden doorgefokt op afwijkende en opvallende eigenschappen.

     
Mensen die zich niet lekker voelen in hun lichaam laten zich verbouwen.   Gevolg ingrijpende geslachtsveranderingen die niet gelukkig maken en leiden tot zelfmoord.
     
Kunstenaars willen spraakmakend zijn, gezien en bewonderd worden.   Gevolg: kunstenaars overschrijden ethische grenzen om gezien te worden. Zij gaan zichzelf en dode dieren exploiteren. Of erger, mensen gaan zichzelf of anderen (dieren) doden om gezien te worden. Het lijkt (kunst)zinnig, maar is onzin en dood in de pot.
     
In Idols en het Big Brother huis worden kandidaten zonder talent expres opgenomen om publiek te trekken.   Iedereen “15 minutes of fame”, ook al wordt je daarna voor “eeuwig” voor gek versleten.
     

Het is duidelijk dat iedere wereldburger wordt aangespoord om de eigen grenzen te onderzoeken en eventueel te verleggen. Het draait allemaal om geld en aandacht. Wat is het gevolg van deze ontwikkeling? Het antwoord hangt af van ieders individuele vermogen om de geest weer in de fles te krijgen.
Het leven is als een processie: 3 stappen vooruit en 2 stappen achteruit. Iedereen wil 3 stappen vooruit, maar wie niet kan incasseren en 2 stappen achteruit kan doen, die ontspoort, vliegt uit de bocht.
Net als in de nieuwste computergames kent het leven verschillende levels. Je begint op het laagste niveau en na bewezen vaardigheden klim je een level hoger.
Wat dat betreft is er niet veel veranderd ten opzichte van vroeger. Je hebt snelle en trage stijgers op de maatschappelijke ladder. Wel kunnen we veel meer dan vroeger oefenen (simuleren; game over) en de kunst afkijken en zien hoe het niet moet.
Nog steeds kan iedereen met de voeten stemmen. Wil je een bepaalde ontwikkeling niet meer steunen, geef het dan geen aandacht.
Eens in de 4 jaar kun je bij verkiezingen je stem uitbrengen. Het aantal politieke partijen met schone handen wordt alsmaar kleiner, maar er zijn ook telkens nieuwe kandidaten. Stem nooit op een partij omdat je bij de winnaars wilt horen. Geef je stem aan die personen, die jouw stem verwoorden.
Omdat iedereen tegenwoordig rekening houdt met de macht van de media, kan ook een kleine partij en een eigenzinnige boodschap het verschil uitmaken.
En die gedachte maakt weer optimistisch: je kunt het zelf zijn die het verschil uitmaakt. Door zelf het goede voorbeeld te geven, kunnen anderen volgen.

Geen dierlijke producten consumeren uit de bio-industrie is geen moeite. Zelf lekkere vegetarische maaltijden maken iets meer. Maar is het jou te veel?