Foto's

In ons overzicht van misstanden aangedaan per diersoort staan veel links naar plaatjes. Dit is gemakkelijk voor wie een specifieke foto zoekt.

Je kunt ook starten met een overzicht van beelden. Deze leiden naar verschillende thema's.

Video's

Bij sommige blogs over dierenrechten en dierenwelzijn staat een filmpje van Youtube of Uitzendinggemist.
Ook het leven van een vleesvarken staat op video.

Biggencastratie vindt (tot voor kort onverdoofd) plaats om varkensvlees een paar cent goedkoper te maken en mannelijke biggetjes zo vet mogelijk te kunnen mesten.

Cijfers

We hebben per provincie en per diersoort in beeld en in cijfers proberen duidelijk te maken waar in ons land met name veel dieren te lijden hebben in de intensieve veehouderij. Ook op deze pagina veel links naar ander cijfer- en beeldmateriaal. We berekenden hoeveel varkens, kippen en koeien er in ons land zouden moeten leven wanneer we ze zelf zouden opeten en niet zouden exporteren.

Hun leven en dood

Het leven van kippen, varkens en van runderen hebben we in foto's, video's en in een presentatie weergegeven. We laten zien wat er in een kalverslachterij met het geslachtte kalf gebeurt. Voor degenen met een sterke maag zijn er op dezelfde pagina foto's van hoe honden worden gegeten in Vietnam.

Klik hier om te zien hoeveel dieren er in de wereld per seconde worden geslacht en welke diersoorten het betreft. Klik hier voor een foto-impressie van het leven van dieren.

Hoeveel dieren worden er gegeten in een mensenleven?

De Nederlandse VegetariŽrsBond meldt:

De conclusie van de NVB is:

Er zijn twee manieren om de hoeveelheid dieren die een gemiddelde Nederlander tijdens zijn leven eet, te berekenen. Via de consumptie van vlees, en via de productie van vlees. We geven beide berekeningen hieronder. Het aantal geslachte dieren per Nederlander per jaar berekenen door het aantal slachtingen in Nederlander te delen door het aantal inwoners levert een te hoog aantal dieren op (namelijk ruim 2.400 per leven). Dit is te hoog aangezien 87% (cijfer 2010) van het in Nederland geproduceerde vlees geŽxporteerd wordt. Je zou het aantal slachtingen hier voor moeten corrigeren, en er dan de import weer bij optellen. Door je hele leven geen vlees te eten (aangenomen dat je anders volgens het Nederlandse gemiddelde zou eten en dat je op een gemiddelde leeftijd sterft), spaar je 664 tot 789 dierenlevens uit (gemiddeld 727 dieren, 9 dieren per jaar). 94% hiervan zijn kippen.

Afgerond kom je op het volgende staatje:
  • 4 tot 6 runderen (melkkoe, vleesstier, kalf)
  • 3 tot 6 geiten/schapen
  • 34 tot 37 varkens
  • 623 tot 741 kippen
Voor het eten van vis en schaal- en schelpdieren sterven ook dieren. Op deze pagina wordt dit "verbruik" verbeeld.