Wie op zijn Facebookpagina een verwijzing wil maken naar een pagina op Animal Freedom wil daarbij de juiste URL en titel. Die informatie wordt gehaald uit Facebooktool Open Graph Object Debugger. Voor sommige pagina's is die informatie nog niet bijgewerkt. Wil je deze informatie updaten voer dan de URL in de debugger in en "Fetch new scrap information". Klik daarna opnieuw op het Facebook of Twitter icoontje in de pagina die je wilt verwijzen. Werkt dit nog niet naar tevredenheid dan zit er niets anders op dan via knippen en plakken de juiste tekst en beeld bij te leveren.

Je kunt je computer zo instellen dat je meer informatie tegelijk op het beeld ziet. Je moet natuurlijk zelf een afweging maken hoeveel informatie voor jou het meest leesbaar en overzichtelijk is. Hoe dat moet laten we je zien.

  1. Schermresolutie. Hoe hoger de resolutie hoe scherper het beeld, maar ook des te kleiner zijn de plaatjes en icoontjes. Je stelt de schermresolutie in via start>instellingen>configuratiescherm>beeldscherm>instellingen. Wij vinden 1024x768 pixels optimaal. Ook bij 800x600 (die grotere letters geeft) blijft de tekst binnen het scherm.
  2. Browserinstellingen. Je kunt het aantal werkbalken in het scherm verminderen door op het toetsenbord te drukken op maak ruimte in jouw scherm. Er blijft dan op het scherm meer ruimte over voor de tekst. Door nog eens op F11 te drukken, verschijnen de balken weer.
    Structureel het aantal werkbalken aanpassen doe je door bij Explorer te kiezen voor beeld>werkbalken en vervolgens de vinkjes weg te halen. Bij Netscape is het view>show en de vinkjes weghalen bij de toolbars.
    Meer tekst krijg je op je scherm door het lettertype te verkleinen. Bij Explorer: beeld>tekstgrootte>kleiner; Bij Netscape: view>decrease font of ctrl-[.
  3. Het lettertype dat wij gebruiken is Arial met puntgrootte 12 pixels. Stel je browser zo in dat het lettertype bepaald wordt door het document en door onze stylesheets. Letters te klein? Probeer eens tegelijkertijd te drukken op de toetsen "ctrl" en "+". Je maakt veranderingen ongedaan door te drukken op "ctrl"-"-".

Surfen op Animal Freedom is niet zo moeilijk. Je volgt gewoon je intuÔtie. Zoek je bijvoorbeeld cijfers over het aantal dieren dan ben je op zoek naar informatie. Je vindt dan bovenaan de pagina weer een nieuw menu, waarin je kunt kiezen tussen informatie door ons aangeleverd, door anderen aangeleverd en voor informatie om werkstukken te maken.
Wil je weten hoe wij aankijken tegen de ontwikkelingen in de veehouderij dan ben je op zoek naar opinie. In alle submenus, dus ook hier, maken we duidelijk onderscheid tussen wat wij vinden ("eigen opinie") en wat anderen vinden ("meer opinie").
Wil je weten hoe en waarop jij kunt reageren of hoe anderen hebben gereageerd, dan kijk je onder reactie.

Elk woord van de site, maar ook van soortgelijke sites in Nederland is geÔndexeerd, dat wil zeggen dat elk woord via onze zoekmachine is te vinden. Dat kan handig zijn als je vleesloze recepten zoekt. Zoek je van een overzicht van de menu's, kies dan onze sitemap. Houd je van uitleg, kies dan inhoudsopgave.

In de linkermenus staan de hoofdonderwerpen en bovenaan staan de subonderwerpen. Daar en op de paginas staan de links vetgedrukt. Links die je al eerder hebt aangeklikt worden vetgedrukt weergegeven.
Elders op de site kun je links volgen door te klikken op de woorden die onderstreept worden als je er met je muis overheen gaat. Via dit icoontje ga je naar bovenaan de pagina.

Het kan zijn dat teruggaan naar vorige pagina's lastig is. Gebruik dan eerst de linker- en vervolgens de bovenmenus. Of de button rechts naast de knop linksbovenaan de webpagina bij "Terug/Back". Je krijgt dan een overzicht van de pagina's waar je geweest bent en die je vervolgens kunt aanklikken.


Pagina's terugvinden: bladwijzers, startpagina's en favorieten

In Internet Explorer maak je een markeerpunt om een pagina terug te vinden via "Alt-S". Dit heette in oudere versies een "favoriet". Je voegt dan een tabblad aan je startpagina toe.
Bij Firefox maakt je via "Ctrl-D" een bladwijzer aan.
Tekst en artikelen terugvinden gaat via het linkermenu in en onder "zoeken".

Schermafdrukken maken

Vanwege de huisstijl van onze internetpagina's, met een groene achtergrond in de cellen van de tabellen en de menukeuzes in hetzelfde frame, raden we aan om voorzichtig te zijn alvorens direct vanaf het scherm te printen. Normaalgesproken gaat het goed, maar probeer eerst 1 pagina uit om papierverspilling te voorkomen.

De belangrijkse pagina's zijn ook via een boek te lezen, geprint on demand.

Je kunt ook een pagina uit een frame halen, door met de rechtermuisknop een menu op te roepen, waar onderin staat "properties of eigenschappen". Deze keuze geeft de URL van de pagina of het frame waar de cursor in staat. Wanneer je deze URL copieert en opnieuw in de adresbalk van de browser invoert (paste) dan krijg je vaak de inhoud van de pagina zonder hinderlijke frames, die je toch niet wilt afdrukken.

Wat zeker goed gaat, is de tekst op een speciale wijze te plakken in een leeg Worddocument. Selecteer de tekst die je wilt afdrukken en druk op "ctrl-c". Start Word. Kies bij Word in het bovenmenu onder "edit/bewerken" voor "plakken speciaal" en tenslotte voor "niet-opgemaakte tekst".

Je kunt printen vanuit Explorer door, of de linker- en rechtermarge onder File/Bestand via Page Setup op 0 te zetten, of door een selectie te maken vanaf de linkerbovenkant van de tekst tot aan het laatste deel van de tekst die je wilt printen. De menu's worden dan niet geprint en de tekst past keurig op een staand A4. De witte letters worden omgezet in zwarte letters en de links blijven in de kleur zoals op het scherm. Maak een proefafdruk van 1 pagina, lukt het nog niet, probeer dan de pagina op liggend ("landscape") in te stellen.

Instelling koptekst: &w&bpagina &p van &P (&w&bPage &p of &P)
Instelling voettekst: &u&b&d

Top- en bottommargins 19,91 millimeter.

Met PDFCreator maakt u snel en eenvoudig pdf-bestanden. Dit programma werkt met IE en is freeware. Zet voor het omzetten van een pagina de instelling op liggend i.p.v. staand.

Wanneer u via de afbeelding rechts boeken koopt via bol.com steunt u de Stichting Animal Freedom met een kleine bijdrage.

U kunt ons natuurlijk ook rechtstreeks (fiscaal aftrekbaar) financieel steunen. lifestyle