De meeste Nederlanders eten meer eiwitten dan goed voor ze is. Bovendien werkt het eten van vet fast-food-vlees verslavend. Jaarlijks sterven er twintigduizend Nederlanders als gevolg van verkeerde voeding. Tijd voor een fundamenteel andere kijk op ons bord: eet, drink, beweeg en wees gelukkig.

Minder vlees en vis, kan dat wel? Ja, vlees en vis zijn niet onmisbaar. De belangrijkste voedingsstoffen in vlees, gevogelte en vis zijn eiwitten, ijzer, zink, vitamine B12 en D. Vis, met name de vette soorten, zijn rijk aan vitamine A en belangrijke meervoudig onverzadigde vetzuren. Door de maaltijden zorgvuldig samen te stellen kunnen we deze stoffen ook uit andere levensmiddelen halen. Visolie gemaakt van algen is net zo goed.

Voor wie graag vlees eet, is het toch mogelijk om lekker en gezond te eten. Als je dit invult door het eten van biologische vlees af te wisselen met vis of vleesvervangers, dan is dit gezond(er) en (mits goed bereid) ook lekker(der).
Geen vlees eten is nog beter. Op Vegatopia en 2 andere sites met vegetarische gerechten vind je een lekker recept via onze zoekmachine.

Maar als we eerlijk zijn, dan denken we dat je het beste het roer volledig om kunt gooien als je echt verantwoord en lekker wilt eten. Door dicht te blijven bij het oude aardappels-vlees-groente-menu is de verleiding groot om maar weer gewoon vlees te blijven eten.
Het is gezond om per dag 200 gram groente te eten. Dat is niet aantrekkelijk als dat 1 soort groente is. We denken dat je het meest gemotiveerd blijft om vlees te laten staan door per maaltijd minstens 3 groentes te combineren en liefst meer!

Combinaties voor volwaardig eiwitsamenstelling

De onderstaande combinaties van eiwitleveranciers zorgen voor een volwaardige eiwitsamenstelling. De combinatie stimuleert tevens een goede opname van de eiwitten in het lichaam.

 • Granen + peulvruchten
  bijvoorbeeld:
  rijst met linzen
  tarwe met bruine bonen, haver met kikkererwten, rijst met tofu, tarwe met soyabrokken
 • Peulvruchten + melk
  bijvoorbeeld:
  witte bonen met kaas, linzen met kwark
 • Granen + melkproducten
  bijvoorbeeld:
  groentetaart met deeg van volkoren meel, met ei of melk in de vulling, volkorenpasta met saus van melkproducten
 • Noten of zaden + melkproducten
 • Noten + peulvruchten (geen pinda's)
 • Pinda's + andere noten
 • Sesamzaad + rijst
 • Aardappels + melkproducten
 • Aardappels + tofu, tempť of soyabrokken

Wie snel en gemakkelijk vegetarisch wil koken kan ook terecht op Vegatopia. Voor wie met een vegetarisch weekmenu ook nog wil afvallen heeft Vegatopia een 7-daags dieet. Verder hebben we voor jou een overzicht van boeken over afvallen.

Wie vitamines bijslikt en wil weten of dit gevaarlijk of overdadig is of wie vegetarische B-12 vitamines wil bestellen, klik hier. Hebben vegetariŽrs meer kans op een ijzertekort dan vleeseters?

In de HP/de Tijd een artikel over misverstanden rondom vet eten en het nieuwe stenen tijdperkdieet.

Afvallen?

DiŽten zijn niet altijd de oplossing. Nederlanders worden steeds zwaarder, ondanks dat ze aan de lijn doen. Hoewel sommige mensen inderdaad afvallen als ze aan de lijn doen, is het een fabeltje dat diŽten voor iedereen de oplossing zijn. Van doorslaggevend belang zijn de redenen waarom je eet. Emotionele eters nemen meer voedsel tot zich als ze zich rot voelen en externe eters zijn erg gevoelig voor factoren als verleidelijke geuren, smaakvolle presentatie en gezelligheid aan tafel. Een overzicht van boeken over eten, vind je hier.