Homepage

Smartphone version with the most important articles in English summarizedMagyar-Nederlands-English-Deutsch-Espanol

Amit magad tehetsz meg az állatokért

 • Ne egyél egy nap húst, szárnyast vagy halat! Mindenféle finom és egészséges választási lehetőség van, amelyekhez nem tapad az állatok szenvedése.
 • Ha mégis húst választasz, válaszd olyan állat húsát ami kint a szabadban volt tartva! A nagyüzemi úton tenyésztett állatok úgy vannak tartva, hogy minél kisebb befektetéssel minél több haszon legyen rajtuk, es nem törődnek az állatok egészségével. A disznók, tehenek, tyúkok pulykák, struccmadarak, a nyulak össze vannak zsúfolva kis levegőtlen elkülönített helyeken vagy ketrecekben. Olyan gyorsan fölhizlalják okét, hogy a csontozatuk nem bírja el saját testsúlyukat es nem bírnak saját lábukon állni. Ezután pedig még mindennek a tetejébe hosszú utazásokat kell végig élniük szörnyű körülmények között, mire a vágóhídra kerülnek.
 • Ha a halra esik választásod, keresd a stressz nélküli halat, amely a halfogás után mindjárt meg van ölve. Semmi kepp se válaszd azt a halat, amely kalitkákban a víz alatt egymás hegyén hátán van tenyésztve es fölnevelve. Történhet ez a tenyésztési mód a lazaccal, harcsával, pisztránggal, ponttyal és az angolnával.
 • A többi kisebb-nagyobb tengeri állat is ismeri a szenvedést. Kagylók csigák, rákok és más kisebb állatok élve lesznek megfőzve, és a nagyobb teknősök élve vannak teknőikből kiszakítva és a levesbe dobva. Jó étvágyat?!
 • Egy nap hagyjál minden állati készítményt ott ahol van, a polcokon! Figyeljél rá, mit eszel es milyen dolgokat hordsz testeden!
 • Ha mégis tejterméket vagy tojást kívánsz enni biológiát tejterméket vagy biológiai tojást válassz, amely készítmények eredete természetes, mert a tehenek kint legeltek illetve a csirkék kint szaladgáltak a fűben. Azokra az árukra is figyelj, amelyekben a tojás feldolgozásra került. Ha ráfigyelsz, legtöbb árun föl van tüntetve, hogy milyen eredetű tojás került földolgozásra.
 • Ne válassz delicatessként békacombot vagy libamájat! Az elso élve van levágva a békákról, a második pedig eroszakos libatömés eredménye, ami a libák millióinak okoz szenvedést túlsúly és túltápláltság formájában.
 • Próbálj állatkísélet mentes árukat választani! Ez nem csak a kozmetikai árukra vonatkozik, mint make up, fogkrém, sampon, hanem a mosóporok es tisztogató szerekre is.
 • Légy kritikus az állati atrakciókkal is! Cirkusszal, állatkerttel,dolfináriummal! Ha vakácion vgy, bikaviadallal! De még a horgászás és a halászás is sok halpusztulással jár. A fogás után rögtön visszadobott halak 10 százaléka elpusztul az ijedtség fájdalom és a stress miatt, amelyik ki lett horgászva vagy halászva. A vadászás helyett pedig ejts gyönyöru fényképeket a fotokamerával, mely sokáig megmarad!
 • Ha haziállatot szeretnél, jo tanács hogy inkább az asylbol válassz háziállatot. Jól gondoljad meg, melyik állat illik hozzád. Az állatok sok pénzbe, idobe kerülnek Gondozzad jól a háziállatot, adj elég mozgási lehetoséget, jó ennivalót az álatnak. Ha valahol állatkínzást tapasztalsz, jelentsed rögtön az illetékes szervnél!
 • Ne vásárolj bundát! Sok más anyag ugyanolyan jol melegít mint a bunda.
 • Ne beszélj rá senkit, hogy háziállatot vegyen magához! Elozzed meg, ha lehet, hogy saját háziallatod kicsinyeket kapjon. Sokszor csak azért engedik az emberek a kicsinyeket megszületni mert kedvesnek es aranyosnak tartják oket, miközben tudják jól, hogy nem illeszkednek bele jól a lakókörnyezetbe és késobb nem tudnak velük mit kezdeni.
 • Ne vásárolj olyan terméket, emléktárgyat, amely az állatok részébol van készítve mint elefántcsontból készült szobrocska, hamutartó vagy krokodilbor táska! Az orvvadászok pont ezért ölik az állatokat.
 • Respektáld a kisebb állatokat is, és ha ki kell irtani valamilyen oknal fogva oket, keresd az állatbarát módon irtó üzemeket és vállalkozókat!
 • Gondolj az állatokra a természetes környezetben is! Ha kemény tél van, etesd a madarakat madáreledellel amit a fa ágára fölszerelhetsz. Udvarodat es kertedet pedig tedd vonzóva minden évszakban a pillangók, méhecskék, sündisznók és békák számára!
 • Ha valahol olyan tavacskát találsz ahol kacsák úszkálnak ne etesd oket, mert az ember által fogyasztott ennivaló nem jó az állatoknak!
Author: Bert Stoop
This page describes one aspect of the influence that man has on the quality of life of an animal.
We wish to promote the (in other countries as well) growing of awareness, that freedom is also important for an animal. An animal is not a thing, but a being that has the right to quality of a natural way of life. The quality of the whole is greater than the sum of its parts.

If you want to do something to help animals, click here for our suggestions.

If you appreciate our site, then please help spreading the articles, like via social media.

Version for smartphones with overview of the most important articles on this site

Read more articles or advertising?