poster
Nederlands

Beschrijvingen van boeken over (vegetarisch) eten

Vanaf een eenvoudige maar heerlijke echte Toscaanse 'bruschetta' of gegrilde tofu tot Mexicaanse salsarecepten en desserts: een waterval van aantrekkelijke en gezonde ideeen waardoor barbecueen ook voor niet-vleeseters een echt feest kan worden! Met register. Vegetarisch barbecueën, Steven Raichlen (bol.com).

Heruitgave van een standaardwerk over ecologisch koken. Het is een uitgave van VELT, een vereniging voor ecologische leef- en teeltwijze. VELT is Belgisch, maar richt zich ook op Nederland. In het eerste deel van het boek (ca. 140 pag.) wordt veel aandacht besteed aan de ecologische voedingsleer en aan producten die je in natuurvoedingswinkels vindt. Het tweede deel bevat honderden recepten voor alle maaltijden, naar soort en seizoen ingedeeld. Er is aandacht voor verantwoorde kindervoeding en er zijn tips voor bereidingen. De recepten zijn heel lekker en eenvoudig te bereiden. Het leuke van dit boek is dat je veel en originele recepten vindt voor gewone groenten als bloemkool, bietjes en wortels, maar ook voor 'vreemde' ingredienten als aardpeer en tempebacon. Het is een ideaal boek voor abonnees van biologische groentepakketten (Odin e.d.). Met drie uitgebreide, uitstekende registers: een bij de informatieve hoofdstukken, een op ingredienten en een op de recepten per menu-onderdeel. Handboek ecologische voeding, milieu en gezondheid hand in hand.

Diëten zijn niet altijd de oplossing. Nederlanders worden steeds zwaarder, ondanks dat ze aan de lijn doen. Hoewel sommige mensen inderdaad afvallen als ze aan de lijn doen, is het een fabeltje dat diëten voor iedereen de oplossing zijn. Van doorslaggevend belang zijn de redenen waarom je eet. Emotionele eters nemen meer voedsel tot zich als ze zich rot voelen en externe eters zijn erg gevoelig voor factoren als verleidelijke geuren, smaakvolle presentatie en gezelligheid aan tafel. Dit boek biedt geen wonderdieet, maar geeft inzicht in je eetgedrag en laat zien wat je het beste kunt doen als je een emotionele of een externe eter bent. Met een zelftest om te ontdekken tot welke categorie eter je behoort. Afvallen op maat, een methode met blijvend.

Ayurvedisch koken voor de Westerse keuken geeft talloze smakelijke en gezonde recepten gebaseerd op Ayurvedische principes en gaat voort op de weg die in Het Ayurvedisch Kookboek (van dezelfde auteur) is uitgestippeld. Net als in haar voorgaande boek, dat reeds bij velen een vaste plaats heeft verworven op de keukenplank, maakt Amadea Morningstar ook in dit kookboek gebruik van (verse) ingrediënten die gemakkelijk verkrijgbaar zijn en legt ze uit hoe een Ayurvedische maaltijd het best bereid kan worden. Ayurvedisch koken is het bewust creëren van een evenwicht tussen de oerkracht van het leven, onze geest en de maaltijden die wij gebruiken. Wanneer deze balans verstoord is - en wij last hebben van vervelende klachten of een slechte conditie - kunnen we die herstellen door het gebruiken van op onze persoonlijke constitutie afgestemde maaltijden. Op de juiste wijze toegepast en zonder dogmatisch te zijn, biedt het koken volgens de Ayurvedische principes de mogelijkheid tot het verkrijgen of behouden van een goede lichamelijke en geestelijke conditie en biedt het tevens bescherming tegen allerlei alledaagse kwalen; het zorgt tegelijkertijd voor een perfecte balans tussen lichaam en geest. Door de overzichtelijke opzet, de korte en bondige en voor iedereen begrijpelijke omschrijvingen van diverse Ayurvedische begrippen en door de subtiele combinatie van Ayurvedische principes met verse ingrediënten, krijgt 'gewoon' gezond eten in Ayurvedisch koken voor de Westerse keuken een geheel andere dimensie. De Ayurvedische principes zorgen er tevens voor dat wij steviger in onze schoenen staan en de beslommeringen van het dagelijks leven beter het hoofd kunnen bieden. Ayurvedisch koken voor de Westerse keuken. Het Ayurveda kookboek.

Vegetarisch vanaf de wieg is dé vraagbaak voor ouders die hun kinderen vegetarisch willen laten eten. Alle voedingsstoffen, vitaminen en mineralen die kinderen nodig hebben komen uitgebreid aan bod, evenals de ingrediënten waarin je deze bouwstoffen aantreft. Bij alle recepten in dit boek zijn duidelijke iconen geplaatst die aangeven hoeveel van de dagelijks benodigde voedingsstoffen, mineralen en vitaminen het kind met het gerecht binnenkrijgt. Lekker gezond; Vegetarisch, 50 recepten. Makkelijk op je gewicht, lekker eten en gezond leven volgens de nieuwe methode Montignac met praktische weekmenu's en heerlijke recepten. Leef Bewust Eet Gerust, praktisch handboek voor een verantwoorde voedselkeuze.

logoWe willen bevorderen dat het bewustzijn groeit dat vrijheid evenzeer van belang is voor een dier. Dieren niet gebruiken voor voedsel of andere menselijke behoeftes is ook een vorm van vrijheid. Een dier is geen ding maar een wezen dat net als wij recht heeft op de kwaliteit van een natuurlijke manier van leven. Wanneer u ons wilt steunen, leest u hier hoe u dat kunt doen.

Stichting Animal Freedom.
Auteur .

Onze hoofdartikelen in boek, in een overzicht of op een aparte mobielvriendelijke site.

Naar onze reactie op de actualiteit op Facebook.

Privacy verklaring.

pijl omhoog