Homepage
Nederlands-English

Fred richtte om dieren te helpen Stop Dierenleed op

Geschreven door oprichter Fred van de site STOP-DIERENLEED.
Het eten van vlees, de uitstapjes naar dierenparken of het circus en het hebben van huisdieren vond ik altijd heel gewoon. Iedereen in mijn omgeving deed het en ik dacht nooit na over de situatie waarin die dieren zich bevonden. Ook tijdens mijn opleiding kok/instellingskok kookte en at ik dat lekkere en gezonde vlees. Dierlijke producten bevatten namelijk belangrijke voedingsstoffen voor de mens, stond in de boeken, dus daar hoefde ik ook niet over na te denken. Dat die voedingsstoffen ook in plantaardige producten zitten deed er ook niet echt toe, want vlees was gewoon lekker.
Toen ik 24 was, kreeg ik van enkele vrienden wat informatiemateriaal over de manier waarop dieren in de bio-industrie gehouden worden. Na het lezen van die informatie en zien van enkele foto's ben ik gaan nadenken over het consumeren van vlees, en dus doden van dieren. Miljoenen dieren in de bio-industrie zitten hun leven lang opgesloten in kleine hokken… hoe zou ik dat vinden als ze dat bij mij deden? Er worden bij die dieren snavels afgebrand, tanden en staarten afgeknipt en hoorns afgezaagd… zou dat niet heel erg pijnlijk zijn? Vissen in viskwekerijen, ganzen en eenden ook in batterijkooien… dus dit is normaal?
Toen ik besefte dat dieren ook pijn en stress kunnen ervaren, was de keuze snel gemaakt…daar wil ik NIET aan meewerken. Ik besloot dus om geen vlees en vis meer te eten, en in de 3 jaar daarna besloot ik om ook geen gebruik meer te maken van zuivelproducten, eieren en kaas. Na 3 jaar als vegetarier te hebben geleeft ging ik me afvragen hoe dat dan met al die andere voedingsmiddelen zat. Daar zaten namelijk ook dierlijke ingrediĆ«nten in… dus dat was net zo erg. En hoe zat dat eigenlijk met bont, wol, leer, dons, zijde, honig e.d.? En producten als wasmiddelen, shampoo, deodorant, tandpasta, afwasmiddelen, E-nummers? Ik besloot om meer informatie te vergaren over deze producten en kwam al snel tot een besluit. Ik wilde geen gebruik maken van dierlijke producten en producten die op dieren worden getest. Ook de vele andere vormen van dierenleed, zoals: plezierjacht/sportvisserij, genetische manipulatie, dieren in amusementsparken en het circus, huisdieren, etc, etc, kon ik niet meer accepteren (schuldgevoel), dus ik wilde meer doen om dat te veranderen/stoppen. Ik werd veganist, en begon informatiemateriaal van diverse organisatie's te verspreiden en aan handtekeningen en on-line E-mailactie's mee te doen. Een jaar later bood een vriend (in bezit van computers en de internetaansluiting waar ik gebruik van kon maken) me aan om te helpen een eigen website op te zetten.
In april 1999 zette ik m'n site STOP-DIERENLEED op het net, met als doel bezoekers te informeren over de gruwelijke manier waarop wij mensen niet-menselijke dieren in Nederland behandelen, ze te informeren over de alternatieven, actie's en de vele organisaties voor dierenbelangen die tegen het uitbuiten, opsluiten, mishandelen en doden van dieren strijden. Door deze verandering van leefwijze besloot ik ook om gepast werk te zoeken. Ik ben toen een jaar als vrijwilliger in een dierenasiel gaan werken en sinds kort werk ik bij de dierenambulance. Van de miljoenen verschillende soorten levensvormen op aarde is er 1 die alle andere, en zelfs soortgenoten, massaal onderdrukt en vernietigt. Die ene levensvorm heeft zichzelf tot intelligentste/hoogste levensvorm van de aarde benoemd en daarmee die miljoenen andere tot lagere. De mens… uiterst intelligent of zeer dom? ALL LIFE IS EQUAL.

In aansluiting op de laatste zin van Fred: je zou kunnen zeggen dat dieren binnen de morele cirkel van mensen vallen en intrinsiek evenwaardig zijn in hun recht op vrijheid.
Terug naar persoonlijke verhalen.
Lees op het weblog meer over dierenleed.

Stichting Animal Freedom.
Auteur .

Onze hoofdartikelen in boek, in een overzicht of op een aparte mobielvriendelijke site.

Naar onze reactie op de actualiteit op Facebook.

Privacy verklaring.

pijl omhoog