poster
Nederlands

Veilig gebruik extra vitamines en mineralen

Veel mensen gebruiken voedingssupplementen of producten met extra vitamines en mineralen. Voor hen heeft het Vitamine Informatie Bureau een praktische richtlijn opgesteld die veilig gebruik garandeert. Uit recent Nederlands onderzoek blijkt dat eenderde van de respondenten voedingssupplementen en eenderde verrijkte producten (met extra vitamines en mineralen) gebruikt. De resultaten laten tevens zien dat deze mensen de producten vooral ter geruststelling slikken onder het motto van "baat het niet, dan schaadt het niet" (1).
Er zijn echter grenzen te stellen aan het veilige gebruik van extra vitamines en mineralen. Voor veel vitamines en mineralen is een veilige bovengrens vastgesteld. De bovengrens die het Vitamine Informatie Bureau hanteert is gebaseerd op (i) de adviezen van de Nederlandse Gezondheidsraad, (ii) de adviezen van de Scientific Committee on Food van de Europese Unie en (iii) de adviezen van de Amerikaanse Gezondheidsraad.
De totale dagelijkse inname van vitamines en mineralen uit de gewone voeding, verrijkte voedingsmiddelen en voedingssupplementen moet niet boven deze vastgestelde veilige waarde uitkomen. De veilige bovengrenzen voor volwassenen staan in de tabel weergegeven.
Het kan nogal ingewikkeld zijn om de veilige bovengrens aan de hand van deze tabel in de gaten te houden. Het Vitamine Informatie Bureau heeft daarom een praktische richtlijn opgesteld waarmee personen zelf deze veilige bovengrens kunnen bewaken. Deze werkt als volgt.
Op de verpakking staat aangegeven hoeveel procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) een dagdosering of een portie levert. Men blijft beneden de veilige grenzen als de dagelijkse dosering van extra vitamines en mineralen uit supplementen en/of verrijkte voedingsmiddelen maximaal het volgende bevat:
  • niet meer dan 2 keer de ADH voor vitamine A, vitamine B3 (als nicotinezuur);
  • niet meer dan 3 keer de ADH voor vitamine B11 (foliumzuur);
  • niet meer dan 5 keer de ADH voor de overige vitamines (inclusief vitamine B3 in de vorm van nicotinamide);
  • niet meer dan 1 keer de ADH voor mineralen.
De maximaal veilige dagelijkse inname van de vitamines uit gewone voedingsmiddelen, verrijkte voedingsmiddelen en supplementen Vitamine A 3000 mcg
Bèta-caroteen 10 mg (2 )
Vitamine D 50 mcg
Vitamine E 300 mg
Vitamine K (1)
Vitamine B1 (1)
Vitamine B2 (1)
Vitamine B3 (3) 35 mg (2)
Vitamine B5 (1)
Vitamine B6 25 mg
Vitamine B8 (1)
Vitamine B11 (foliumzuur) 1000 mcg (2) Vitamine B12 (1)
Vitamine C 2000 mg
  1. Uit onderzoek zijn geen nadelige gezondheidseffecten bekend bij grote hoeveelheden, de richtlijn van het Vitamine Informatie Bureau is maximaal 5 keer de ADH.
  2. De waarde geldt voor de inname uit supplementen en/of verrijkte voedingsmiddelen, dus exclusief de inname uit gewone voedingsmiddelen.
  3. Vitamine B3 mag in twee vormen worden toegevoegd aan voedingsmiddelen of supplementen, namelijk nicotinezuur en nicotinamide. De grens van 35 milligram vitamine B3 is bepaald op basis van de vorm nicotinezuur. De veilige bovengrens van nicotinamide is 900 mg. In de meeste supplementen wordt nicotinamide gebruikt als vorm van vitamine B3.
De maximaal veilige dagelijkse inname van de mineralen uit gewone voedingsmiddelen, verrijkte voedingsmiddelen en supplementen.
Calcium 2500 mg
Fluor 10 mg
Jodium 600 mcg
Koper 5 mg
Mangaan 11 mg
Magnesium 350 mg (2)
Selenium 200 mcg
IJzer 50-75 mg
Zink 25 mg

Bronnen: Nederlanders slikken vitamines ter geruststelling. Voeding Nu 24 februari 2004
© 1999-2004 Vitamine Informatie Bureau, TNO.
Het is niet verstandig om meer vitamines te slikken dan de Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid, zeker niet als je ooit kanker hebt gehad.
Raadpleeg bij pillen met hogere dosis eerst jouw huisarts.

logoWe willen bevorderen dat het bewustzijn groeit dat vrijheid evenzeer van belang is voor een dier. Dieren niet gebruiken voor voedsel of andere menselijke behoeftes is ook een vorm van vrijheid. Een dier is geen ding maar een wezen dat net als wij recht heeft op de kwaliteit van een natuurlijke manier van leven. Wanneer u ons wilt steunen, leest u hier hoe u dat kunt doen.

Stichting Animal Freedom.
Auteur .

Onze hoofdartikelen in boek, in een overzicht of op een aparte mobielvriendelijke site.

Naar onze reactie op de actualiteit op Facebook.

Privacy verklaring.

pijl omhoog