voor 4 personen 2 grote rode paprika's4 teentjes knoflookpeper & zout1 theelepel paprikapoeder½ theelepel cayennepeper Halveer de paprika's in de lengte en verwijder de pitjes.
Leg de paprika's met de bolle kant boven onder de grill tot de schil zwart gaat worden.
Doe de paprika's in een plastic zak en sluit af. Trek na 15 min de schil van de paprika's. Snijd de paprika's in dunne repen.
Schil de knoflook en snijd de teentjes in dunne plakjes. Bak ze in olijfolie op zacht vuur goudbruin, pas op voor aanbranden! Schep de knoflook uit de pan. Bak daarna de paprikarepen heel kort in dezelfde pan.
Leg de paprika's in een schaal en bestrooi met paprikapoeder, peper & zout en cayennepeper. Laat de smaken een uurtje intrekken en roer af en toe door elkaar.
Verdeel de paprikarepen over vier bordjes en garneer met de gebakken knoflook. Kan een paar uur van te voren gemaakt worden.
Paprikamousse
voor 4-8 personen 150 gram geroosterde paprika (eventueel uit een pot)20 gram amandelschaafsel2 gedroogde tomaatjes1 eetlepel gehakte peterselie1 eetlepel olijfolie1 kleine theelepel tabasco1 kleine theelepel honingzout naar smaak Laat de paprika's uitlekken. Pureer de paprika. Rooster de amandelen in een droge koekenpan en maal fijn.
Hak de tomaatjes fijn en maal even mee met de paprika.
Meng alle ingrediënten door elkaar en breng op smaak met zout. Lekker op een broodje of een toastje. Kan een dag van te voren klaar gemaakt worden.
Focaccia
2 stuks 250 ml warm water
1 pakje gist (7 gram)
500 gram bloem
2 eetlepels gehakte verse rozemarijn
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel suiker 1 theelepel zout
vers gemalen zwarte peper
1 rode ui10 zwarte olijven zonder pit1 theelepel grof zeezout Los de gist op in het water. Kneed de bloem erdoor samen met de rozemarijn, olijfolie, suiker, peper & zout. Kneed 3 minuten door, op een met bloem bestoven werkblad, tot een glad deeg (niet meer aan je handen plakt).
Laat 30 minuten in een afgedekte kom rijzen (tot het volume verdubbeld is).
Snijd ondertussen de ui in dunne partjes en halveer de olijven.
"Sla het deeg door". Maak twee platte, ronde lappen (25 mm dik) van het deeg en leg ze op bakpapier. Druk de ui en olijven in het deeg. Bestrijk de foccacia's met een beetje olijfolie en bestrooi met zeezout. Laat weer 30 minuten rijzen, onder plastic folie.
Bak in 20-25 minuten in een voorverwarmde heteluchtoven van 200 C tot ze goudbruin en gaar zijn. Snijd in dunne repen. Lekker bij de salade, de mousse en de paté. Kan een paar uur van te voren gemaakt worden.
Courgettepaté met tomatensaus
8 plakken 500 gram courgettes3 eieren100 gram fetavers gemalen zwarte peperbeetje zout2 eetlepels gehakte verse basilicum2 eetlepels gehakte verse munt2 eetlepels gehakte verse peterselie Rasp de courgettes op een grove rasp. Doe de courgetterasp in een zeef, strooi er wat zout over en laat een half uur staan. Druk dan zoveel mogelijk vocht uit de courgetterasp.
Klop de eieren los. Verkruimel de feta.
Meng de eieren, feta en de gehakte verse kruiden door elkaar. Roer de courgetterasp erdoor en breng op smaak met peper en zout.
Bekleed een cakeblik (26 cm) van binnen met bakpapier. Giet het courgettemengsel in het cakeblik en zet circa 45 minuten in een voorverwarmde heteluchtoven van 150C tot de paté goudbruin en gaar is (als je er zachtjes op drukt voelt de paté stevig aan).
Laat de paté een beetje afkoelen. Til de paté, met behulp van het bakpapier, uit de vorm. Snijd in 8 dikke plakken. Verdeel de plakken over acht bordjes en serveer met tomatensaus en een plak foccacia. Lauwwarm geserveerd het lekkerst.
Tomatensaus
voldoende ter garnering van één courgettepaté ½ rode ui 1 teen knoflook 1 blik gepelde tomaten2 gedroogde tomaatjes op oliepeper & zoutpaprikapoeder & chilipoeder2 takjes verse basilicumsuiker (indien nodig!) Snipper de ui. Snijd de tomaten uit blik en de gedroogde tomaten fijn.
Fruit de ui in een beetje olie tot ze zacht is. Pers de knoflook over de ui en bak even mee. Voeg beide soorten tomaten toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag.
Laat de saus minimaal 15 minuten sudderen, tot de saus een vrij dikke massa is geworden. Hak de basilicumblaadjes fijn. Breng de saus op smaak met peper & zout, paprikapoeder, chilipoeder en basilicum. Voeg eventueel een beetje suiker toe om de zure smaak van de tomaat te verminderen. Kan een dag van te voren klaar gemaakt worden.
Risotto met geroosterde pompoen en walnoten
4 personen 1 ui150 gram risottorijst50 gram wilde rijst2 dl droge witte wijncirca 500 ml paddenstoelen- of groentebouillon100 gram taleggio (zachte Italiaanse kaas)50 gram walnotenverse zwarte peper500 gram pompoen (met schil, zonder pitten)Van te voren doen: Week de wilde rijst 3 uur in een ruime hoeveelheid water. Kook de wilde rijst in circa 45 minuten beetgaar.
Snipper de ui. Verhit in een (gietijzeren)pan (met een dikke bodem) een klein klontje boter. Fruit de ui tot ze zacht is. Voeg de rijstkorrels toe en roer deze om tot ze glazig zijn. Giet de wijn erbij en laat zachtjes koken tot alle wijn is opgenomen.
Verwarm 500 ml groentebouillon. Voeg een paar lepels bouillon toe aan de rijst, als de wijn is opgenomen. Herhaal deze procedure tot de rijst beetgaar is, tussendoor af en toe roeren. (pas ervoor op dat het eindproduct niet te vochtig wordt!) Ondertussen: Snijd de kaas in kleine stukjes.
Rooster de walnoten in een droge koekenpan goudbruin en hak ze grof.
Was de schil van de pompoen goed en verwijder grote oneffenheden. Snijd het vruchtvlees in blokjes van circa 3 cm. Doe de pompoenstukjes in een bakblik met een beetje olie. Rooster in een voorverwarmde heteluchtoven in circa 10 minuten goudbruin en gaar.
Roer de gare wilde rijst en de kaas door de beetgare risotto. Breng de risotto op smaak met vers gemalen peper. Serveer de risotto (eventueel bolletjes maken met een ijsknijper) op vier borden. Garneer de risotto met de geroosterde pompoenstukjes en de walnoten.
Meteen serveren, op warme borden. Taleggio, goede risottorijst en wilde rijst is te verkrijgen in de meeste Italiaanse delicatessenwinkels.
Spinaziesalade met blauwe kaas
bijgerecht voor 4-6 personen 100 gram verse spinazie50 gram veldsla100 gram (diepvries)doperwten50 gram Spaanse (blauwschimmel)kaas Dressing 7 eetlepels olijfolie1 eetlepel witte wijnazijn1 eetlepel witte balsamico azijn 3 theelepels honing2 theelepels mosterd Was en droog de spinazie en de veldsla. Meng ze in een schaal.
Laat de doperwten in koud water ontdooien. Snijd de kaas in piepkleine stukjes. Garneer de sla met de doperwten en de kaas.
Meng alle ingrediënten voor de dressing en schenk op het laatst over de salade. Kan een paar uur van te voren gemaakt worden.
Gestoofde bospeen
bijgerecht voor 4-6 personen 1 bos bospeen (circa 500 gram wortel)1 teen knoflook2 theelepels geraspte verse gember1 eetlepel sesamzaad1 eetlepel honingpeper & zout Maak de wortels schoon. Laat ze heel of snijd ze in dikke schuine stukken. Schil de knoflook en halveer. Schil de gember en rasp.
Verhit een beetje olie in een soeppan. Bak de wortels enkele minuten op half hoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak even mee. Doe een deksel op de pan en draai het vuur laag. Laat de wortels circa 10 minuten stoven tot ze beetgaar zijn, af en toe omschudden.
Bak op het laatste moment de geraspte gember en het sesamzaad een minuutje mee. Roer de honig erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Serveer lauwwarm. Kan een paar uur van te voren gemaakt worden.
Sinaasappels met sinaasappelsaus
nagerecht voor 4 personen 4 handsinaasappels2 perssinaasappel75 gram suiker5 blaadjes verse munt Snijd met een kartelmesje de schil van de handsinaasappels. Verwijder ook de witte vliesjes. Snijd de sinaasappels met een kartelmesje in dunne plakken. Verdeel de sinaasappelplakjes over vier bordjes.
Pers de perssinaasappels uit. Doe het sap met de suiker in een pannetje met een dikke bodem. Laat het in circa 10 minuten inkoken tot stroopdikte (het mag geen karamel worden!).
Schenk de siroop over de sinaasappelplakjes en garneer met een blaadje munt.
Serveer met vanille-ijs of Griekse yoghurt. De sinaasappels kunnen een paar uur van te voren gemaakt worden, de sinaasappelsaus op het laatste moment maken.