katkurkWanneer je iets voor dieren uit de bio-industrie doet, is dit niet altijd in direct contact met dieren. Sterker nog, als je dit invult door geen vlees meer te eten of geen huisdier te nemen, werk je aan een wereld waarin minder (landbouw)huisdieren komen. Maar ook aan een wereld waarin minder dieren opgesloten worden.
Er zijn een aantal motieven om je gedrag te veranderen die misschien niet allemaal zo hoogdravend zijn, maar die toch beter zijn voor iedereen, mens en dier.
Afhankelijk van hoe je het invult, kan het voordeel zijn:

 • een gezonder leven en samenleving (afwisselend etende vegetariërs en mensen die minder bio-industrievlees eten, leven gezonder, hebben met name minder kans op kanker).
 • een goedkoper leven (minder vlees eten en geen belastinggeld naar de vleesindustrie spaart geld, en is beter voor het klimaat en het dierenwelzijn)
 • een gemakkelijk leven (het kost niet meer moeite of tijd om iets voor dieren te doen)
 • een socialer netwerk (als je contact zoekt met anderen die ook iets voor dieren doen)
 • een geruster geweten (je hoeft je niet meer schuldig te voelen en kunt trots op jezelf zijn: je helpt anderen dieren te helpen)
 • een vrijer leven (geen huisdieren nemen, betekent meer vrijheid in tijds-, ruimte-, geldbesteding)
 • een spirituele band.

Afhankelijk van hoe reëel je jouw doelen stelt bij het helpen van dieren en van hoeveel tijd, geld en moeite je erin steekt, kunnen de voordelen groter zijn dan de nadelen.
Het kan ook zijn dat je eerst iets moet investeren of veranderen voordat het leuk kan worden. Vergelijk het met stoppen met roken: eerst is het moeilijk, maar later wil je niet meer terug. Vaak is het meer een kwestie van loslaten dan van doen.
Wat je soms moet investeren, kan zijn:

Iets voor dieren doen of anders eten is veeleer een vorm van laten dan van gedragsverandering. Wij willen daarbij steunen dit zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Niet leuk is de manier waarop het omgaan met dieren wordt gepresenteerd aan kinderen en in de reclame.

Wel leuk weer vonden we dit anti-jachtfilmpje van Woodpecker op AdEater (MPEG 2Mb).

Moopheus"Moopheus", een persiflage op de hoofdpersoon van The Matrix legt beeldend uit hoe de bio-industrie is ontstaan.

En dit hert kan goed voor zichzelf opkomen (3,5 Mb, WMV). Veel mensen denken dat het een jager aanvalt, maar het is ook mogelijk dat het een cameraman is. Hoe het ook zij, dieren zijn gesteld op hun vrijheid.

Op de vraag wat er zo leuk is aan actie voeren voor dieren antwoordde Geert Laugs van de Nederlandse tak van Compassion In World Farming (CIWF):

"Actievoeren voor dieren is in principe niet leuker dan actievoeren voor andere goede zaken. Voor sommigen zelfs een stuk beroerder, bijvoorbeeld als je slecht tegen leed kunt. Het hangt er maar van af hoe de actie georganiseerd is en dan blijkt het zeer wel mogelijk ernstige onderwerpen op een ludieke manier aan de kaak te stellen.
Mijn ervaring is dat mensen acties leuk vinden die:

 • anderen niet onnodig tegen de haren in strijken;
 • een positief signaal afgeven (alternatieven bieden);
 • wervend zijn, op een leuke manier de aandacht trekken
 • de pers halen;
 • succes hebben (dus een duidelijk doel en een resultaat dat verband houdt met het doel).

Het moge duidelijk zijn dat acties van CIWF in hoge mate aan dit beeld voldoen."