Homepage
Nederlands-English-Español-Português-Français-Deutsch

Wat je ook kan doen tegen bio-industrie

Dit is wat je kunt doen om dieren te helpen

Bewustwording

Word je bewust van wat je kunt doen om jouw deelname aan het instandhouden van dierenleed te stoppen. Belangrijker nog dan doen is om iets te laten. Als consument heb je een hele batterij wapens in handen waarmee je kunt helpen om een eind te maken aan de bio-industrie. We noemen er hieronder een aantal, maar beginnen met deze.

Eet de bio-industrie de wereld uit

SuperpigMisschien wel het belangrijkste middel dat je kunt toepassen is de kas van de bio-industrie niet meer spekken door geen vlees en andere producten uit de bio-industrie meer te kopen. Belangrijk is dat je zelf laat zien wat een individu op een aantrekkelijke manier kan doen door verantwoord koopgedrag of juist door af te zien van consumptisme of door lekker en gezond te koken zonder dierenleed.
  1. Koop niet bij bedrijven, die de rechten van dieren koud laten.
  2. Stem de bio-industrie weg.
  3. Protesteer tegen vergunningen voor bio-industrie.
  4. Schrijf een ingezonden brief naar kranten.
  5. Protesteer bij de Reclame Code Commissie.
  6. Steun organisaties en zoek steun.
  7. Maak dagelijks duidelijk wat jij vindt.
  8. Meld je aan als vrijwilliger.
  9. Zet een vegetarische kookcursus op.

Eet geen buitenlandse dierlijke producten

Met name aan dierlijke producten die geïmporteerd zijn, kleven welzijnsbezwaren. Waarom zou een land overproduceren of haar natuurlijke bronnen uitputten? Dat kan niet samengaan met een evenwichtige en diervriendelijke manier van werken. Dat geldt overigens met name voor Nederland, Frankrijk en de VS. Kies in het geval van Nederlandse producten voor ecologisch verantwoorde (biologische) producten. Schijf van vier (geen vlees)Eet bijvoorbeeld (wat vaker) zonder vlees. Ideeën daarvoor vind je volop in Vegatopia.

We maakten een weekmenu voor een vleeseter, die gezond, maar ook wel eens alternatief wil eten. Producten uit de biologische landbouw zijn een goed alternatief voor de bio-industrie. Een vreemd fenomeen is dat mensen voor zichzelf thuis nog wel gezond en verantwoord willen eten, maar dit principe vergeten lijken te zijn op school of op het werk. Dan is er blijkbaar geen tijd, zin of mogelijkheid meer om stil te staan bij de herkomst van het eten. Maak duidelijk dat je in het bedrijfsrestaurant of kantine verantwoord voedsel wilt, dat niet afkomstig is uit de bio-industrie, maar ecologisch (biologisch) verantwoord is.

Koop niet bij bedrijven, die het welzijn of de rechten van dieren koud laten

Neem geen rekening bij banken die leningen verstrekken aan bedrijven rond de bio-industrie. Weet dat de Rabobank voortgekomen is uit een fusie van de RAifaisenbank en de BOerenleenbank. De Rabobank heeft overigens wel als eerste bank ter wereld de eisen vastgelegd voor genetische modificatie. Koop niet bij supermarkten die geen ecologische producten in assortiment hebben. Als je geld wilt beleggen of je wilt sparen, denk dan eens aan groen beleggen (bijvoorbeeld Triodos of ASN).
Bont
sluipt de mode binnen. Weet wat je koopt. In het algemeen: gebruik je economische macht en laat het dieronvriendelijke bedrijven weten dat je om die reden geen producten en diensten wil afnemen.

Stem de bio-industrie weg

Stem de bio-industrie wegStem bij plaatselijke, provinciale, landelijke en Europese verkiezingen op een partij of kandidaat die zich uitspreekt tegen de bio-industrie. Benader politieke partijen en vraag hen naar hun standpunt ten aanzien van de bio-industrie. Veel Kamerleden zijn ook via e-mail te bereiken. Kijk naar de partijprogramma's. Er is een speciale partij opgericht voor de dieren. Wanneer jouw partij geen diervriendelijk programma heeft kies dan iemand op de lijst, die het wel is.

Vraag je af of zij voldoende voor dieren hebben gedaan. Ook politieke partijen moeten hun verantwoordelijkheid ten aanzien van dieren dragen.

Protesteer tegen vergunningen voor bio-industrie

Zijn er bio-industriële bedrijven die zich bij jou in de buurt willen vestigen of die hun stallen willen uitbreiden? Er zijn verschillende mogelijkheden om te verhinderen dat ze daarvoor een vergunning krijgen. Plaatselijke afdelingen van milieuorganisaties kunnen je daarbij (vaak belangeloos) behulpzaam zijn, bijvoorbeeld voor juridisch advies. Vaak is het mogelijk om wat te doen tegen bedrijven die al een vergunning hebben als je kunt aantonen dat je er daadwerkelijk hinder van ondervindt.

Schrijf naar kranten en tijdschriften

De brievenrubrieken in kranten, tijdschriften en verenigingsperiodieken worden over het algemeen erg goed gelezen. Een brief sturen waarin je je mening over de bio-industrie geeft, kan veel mensen aan het denken zetten. De meeste kans dat je brief gepubliceerd wordt, heb je als je reageert op een artikel dat in de krant of het tijdschrift geplaatst werd. Lees ook de schrijftips. Diverse tijdschriften en landelijke en regionale dagbladen zijn ook aanwezig op Internet en vaak bieden ze je de mogelijkheid om je brief via e-mail te versturen.

Protesteer bij de Reclame Code Commissie

Doe dit wanneer je een advertentie of artikel in de media ziet, waarin dieren niet serieus worden genomen of die misleidend is. Een voorbeeld is een advertentie van het voorlichtingsbureau Vlees, waarin beweerd werd dat meisjes die geen vlees meer aten minder intelligent zouden zijn dan zij die wel vlees aten. Met een simpel mailtje naar de RCC werd een klacht ingediend en werd een zaak daarover gewonnen.

Steun organisaties tegen de bio-industrie

Er zijn in Nederland diverse organisaties actief die zich inzetten tegen de bio-industrie. Als je ze wilt helpen bij hun werk, kun je donateur worden en/of je aanmelden om te helpen bij acties. Enkele organisaties die je bijvoorbeeld zou kunnen steunen: Compassion In World Farming CIWF, De Dierenbescherming, Een Dier Een Vriend (EDEV), Milieudefensie, PETA, Varkens in Nood en Wakker Dier.
Ook een donatie aan Animal Freedom is altijd welkom.

Maak duidelijk hoe jij over dierenrechten denkt

Het kan lastig zijn om te bepalen hoever je kunt gaan. Als je overdrijft, werkt dat averechts uit. Als je niets zegt, weet ook niemand hoe jij er over denkt. Wanneer je bij anderen eet, kun je altijd (van te voren) zeggen dat je geen bio-industrievlees eet. Ook als je boodschappen doet, kun je altijd melden aan de verko(o)p(st)er dat je ecologische producten zoekt.

Als je anderen wilt overtuigen van je standpunten kun je je het beste richten op mensen wiens opvattingen dicht bij die van jou liggen. Het kost veel tijd en energie om aperte tegenstanders te overtuigen. Vertil je daar niet aan. Vertel kort en zonder een ander aan te vallen hoe jij er over denkt. Zoek je (tegen)argumenten, kijk dan eens bij de drogredenen. Twijfel je hoe je iets moet aanpakken, stuur ons een e-mail en we geven je advies. Als je zelf actiemiddelen maakt, zorg dan voor zelf gemaakt materiaal en of gebruik of leen van officiële actievoerders. Maak geen (oneigenlijk) gebruik van logo's of materiaal van de partij waartegen je protesteert.

Meld je aan als vrijwilliger

Help (met) anderen de dieren een dierwaardig leven te leiden. Kijk op de vrijwilligersvacaturebank naar organisaties en anderen in jouw buurt, die jouw hulp goed kunnen gebruiken of meld je zelf aan en geef aan wat je zou willen doen.

Geef het goede voorbeeld aan anderen

Voor iemand die weet hoe je lekker kunt koken is de overstap van vlees naar vegetarisch gemakkelijker voor zichzelf en voor anderen. Je kunt een eetgroep starten en zelfs een kookcursus.

logoEr is in de wereld meer verborgen dierenleed dan de laatste minuut van een dierenleven bij de slacht. Een dier lijdt ook aan verveling in een dichte stal. Een dier heeft recht op een natuurlijk en vrij leven.

Wanneer u Stichting Animal Freedom wilt steunen, leest u hier hoe u dat kunt doen.

Stichting Animal Freedom.
Auteur .

Onze hoofdartikelen in boek, in een overzicht of op een aparte mobielvriendelijke site.

Naar onze reactie op de actualiteit op Facebook.

Privacy verklaring.

pijl omhoog