Homepage
Nederlands

Het einde van het leven van een rund

Het werken in een kalverslachterij

kalveren aan een slachtlijn In drie TV-uitzendingen vanaf 28-11-2000 van de RVU in het kader van "Werken aan werk" werd het werk van Nederlandse kalverenslachters getoond. De filmpjes zijn niet meer via de site van de RVU te zien. Klik op de foto hierboven om de film te starten op youtube. In Aziƫ worden katten en honden gegeten. Zij vinden dat net zo gewoon als het eten van kippen en varkens. Wanneer je er tegen kunt, is hier een fotorapportage.
groepshuisvesting voor kalverenDe functie van het kalf is om de melkgift van de koe op te wekken. Daarna wordt het bestemd voor de opvolging van haar moeder of als mestkalf (beide in aantal ongeveer gelijk). Dat gebeurt niet altijd in de directe omgeving. Soms wordt het kalf naar het buitenland getransporteerd. Op de leeftijd van 6 maanden gaan zij naar het slachthuis.
In dit plaatje laten we zien wat de verhouding is van we in Nederland zelf produceren en wat we opeten en exporteren. Er wordt in Nederland vooral veel minder kalfsvlees opgegeten als er wordt geproduceerd (meer dan 7x zo veel). Er is vooral een tekort aan granen. Nederlands graan is vooral veevoer.
Er zijn in Nederland 2600 kalvermestbedrijven. Een klein deel (35.000) van de kalveren wordt levend uitgevoerd. Het leeuwendeel van het rundervlees wordt overgeproduceerd en uitgevoerd. Zouden we niet exporteren dan was er minder dierenleed en een lagere consumptie van vlees en minder honger in de wereld. 852.000 kalveren komen jaarlijks uit Nederland. 581.000 kalveren worden (levend) ingevoerd en hier geslacht.
Zie hier voor alle cijfers uit en rondom de kalverhouderij.
Zie hier meer over emotionele betrokkenheid bij dieren
.

logoEr is in de wereld meer verborgen dierenleed dan de laatste minuut van een dierenleven bij de slacht. Een dier lijdt ook aan verveling in een dichte stal. Een dier heeft recht op een natuurlijk en vrij leven.

Wanneer u Stichting Animal Freedom wilt steunen, leest u hier hoe u dat kunt doen.

Stichting Animal Freedom.
Auteur .

Onze hoofdartikelen in boek, in een overzicht of op een aparte mobielvriendelijke site.

Naar onze reactie op de actualiteit op Facebook.

Privacy verklaring.

pijl omhoog