De hond is hier als voorbeeld genomen voor de manier waarop het dier door de mens ver/be/mishandeld wordt. Voor allerlei dieren geldt dat ze zich moeten (laten) aanpassen aan de mens. Zowel qua uiterlijk als gedrag. Dit gebeurt door ze door te fokken met allerlei nadelige gevolgen vandien. Terecht?

Wij eigenen ons het recht toe om dieren uit hun natuurlijke omgeving weg te halen, denk aan vogels, slangen, hagedissen, schildpadden of exotisch vissen. Terecht?

We stoppen vogels, cavia's en konijnen in kleine hokjes, of vissen in kommetjes, zodat we er naar kunnen kijken wanneer het ons belieft. Terecht?

Als wij het huisdier niet meer kunnen onderhouden verkopen we het, brengen het naar het dierenasiel, alwaar een gedeelte wordt gedood, of laten het los in de vrije natuur, alwaar het zichzelf maar moet zien te redden. Terecht?

Om er voor te zorgen dat bijvoorbeeld honden of katten zich niet voortplanten, worden ze gesteriliseerd of hun teelballen eraf gehaald. Dit gebeurt ook bij konijnen en cavia's omdat ze anders "stinken", of bij honden omdat ze natuurlijk gedrag waar de mens niet van gediend is vertonen. Terecht?

Ook bij het houden van dieren is er sprake van een slavernij van dieren, ten behoeve van de mens. Als het er op neerkomt zijn de belangen van het huisdier ondergeschikt aan de belangen de mens.

Mag een mens zich het recht toeëigenen om zo te beschikken over het lot van huisdieren? Wegen de voordelen van de mens op tegen de nadelen voor het dier?
- Volgens ons niet.

Daarom willen wij het houden van huisdieren ontmoedigen.

Inhoud
Huisdieren
Weblogs over honden en andere huisdieren
Een voorbeeld: de hond
De geschiedenis van de hond
De hond van nu
De gevolgen van doorfokken voor de hond
Nadelen voor de hond
Het huisdier
De gevolgen voor het huisdier en de industrie erachter
De mens
De nadelen voor de mens
Waarom wil een mens een huisdier?
Conclusie
Huisdieren nemen?

Andere artikelen over huisdieren:

Huisdieren, het kind van de rekening?

Slechte argumenten voor het houden van huisdieren

Afhankelijkheid van dieren

Dierenverzorging als therapie

Loslaten van gehechtheid aan dieren

Varkens als huisdier?