Een veel gebruikte fokmethode is lijnteelt, wat een vorm van inteelt is. Door deze methode hebben de dieren kans op genetische defecten en ziektes. Deze afwijkingen zijn het directe gevolg van inteelt; dit betekent dat men familieleden met elkaar kruist. Men doet dit om bepaalde eigenschappen, de raskenmerken, te behouden en te versterken. De natuurlijke selectie, waardoor zieke of ongeschikte dieren zich niet voortplanten, wordt bij het fokken voorkomen, immers de mens zorgt nu constant voor het voortbestaan van het dier.

Hieronder staan een paar voorbeelden van problemen die ontstaan doordat er op raskenmerken wordt gefokt, maar deze kenmerken hebben tegelijkertijd een nadelig gevolg voor de hond:


Chihuahua' s
Raskenmerk: groot hoofd in verhouding tot het lichaam.
Gevolg: de jongen van chihuahua's moeten met een keizersnede ter wereld worden gebracht, omdat de hoofdjes van de puppies te groot zijn om de dieren op een natuurlijke manier geboren te laten worden. Tevens komt een open schedeldak voor, wat ook als een raskenmerk beschouwd wordt beschouwd.


Pekinezen
Raskenmerk: kortsnuitig
Gevolg: bij pekinezen komt het voor dat de ogen uit de oogkassen poppen omdat deze de ogen niet geheel meer omsluiten.Boxers
Raskenmerk: kortsnuitig
Gevolgen: boxers hebben vaker last van ademhalingsproblemen door de "ingedrukte" neus

Dit is slechts een hele kleine greep uit de hart-, vaat-, bloed-, endocriene-, oog-, huid-, zenuwstelsel-, verteringsstelsel-, gewrichts- en immunologisch ziektes dan wel afwijkingen die direct in het verband staan met het fokken van honden.

Constante pijn en lijden kunnen het gevolg zijn omdat men opzettelijk ras specifieke kenmerken in stand wil houden en versterken.

Als het resultaat niet (snel) met fokken te bereiken is, worden na de geboorte, zonder verdoving, alsnog de staarten en/of oren geknipt, afgebonden of geknakt. Na een eerder verbod op het knippen van oren is er sinds 1 september 2001 in Nederland ook een verbod op het couperen van honden. Het onverdoofd verwijderen van de 5e teen (hubertusklauwen) wordt nog wel toegestaan wanneer de hondjes niet ouder zijn dan 4 dagen, omdat men aanneemt dat hun zenuwstelsel nog niet genoeg is ontwikkeld om pijn te kunnen ervaren. Gelukkig is er sinds 1 januari 1999 een nieuw honden- en kattenbesluit dat het dierenwelzijn in de fokkerijen moet verbeteren. Dit geeft al aan dat niet alle fokkers dierenwelzijn even hoog in het vaandel hebben staan. Het behoud van raskenmerken staat op de eerste plaats, een zo optimaal mogelijke gezondheid op de tweede.

Dit wordt dieren aangedaan omdat mensen vinden dat honden met een bepaald uiterlijk er lief, leuk of mooi uitzien. Bijna alle rashonden hebben negatieve effecten door het fokken. Let wel: iedereen die zo'n hond koopt houdt het fokken in stand. Zo lang er vraag naar is, zal het aanbod er ook zijn.

Vind jij dat de mens het recht heeft om een dier dit te mogen aandoen?

Helaas zijn dit niet de enige nadelen voor de hond.

Inhoud
Huisdieren
Weblogs over honden en andere huisdieren
Een voorbeeld: de hond
De geschiedenis van de hond
De hond van nu
De gevolgen van doorfokken voor de hond
Nadelen voor de hond
Het huisdier
De gevolgen voor het huisdier en de industrie erachter
De mens
De nadelen voor de mens
Waarom wil een mens een huisdier?
Conclusie
Huisdieren nemen?


Teckels
Raskenmerk: lange rug
Gevolgen: het gebeurt wel eens bij teckels dat de tussenwervelschijf in hun ruggengraat door hun veel te lange rug scheurt, wat leidt tot verlamming en/of aanhoudende pijn.


Duitse herders
Raskenmerk: aflopende rug
Gevolgen: Duitse herders staan bekend om het hebben van misvormde en daardoor stijve heupgewrichten wat constante pijn met zich mee kan brengen.


Terriers (bepaalde geslachten)
Raskenmerk: kleine kaken
Gevolg: deze terriërs hebben een afwijkende botgroei van de onderkaak waardoor kauwproblemen kunnen ontstaan.

  • Links buiten Animal Freedom
    Inteelt slecht voor gezondheid

    Rashondenwijzer

Voorbeelden van afwijkingen (ziektes) die honden kunnen hebben zijn: Chiari Malformatie/Syringomyelie, Glaucoom, Progressieve retina atrofie, Hydrocephalus , Atopie, Mitralisklepdysplasie, Alopecia areata, Kleur mutant alopecia, Patella Luxatie, Persisterende ductus arteriosis botalli, Pulmonalis Stenose, Demodicosis, Cryptorchidie, Abnormale dwerggroei, Cataract, Ceroïde Lipofuscinosis, Dystocia, Elleboogdysplasie, Endotheliale Cornea dystrofie, Myxomateuze mitralisklep insufficiëntie, Narcolepsie, Necrotiserende meningo-encephalitis (hersenvliesontsteking), Open fontanel, Pyruvate kinase deficiëntie, Ziekte van Calvé-Legg-Perthes

Arjen Lubach maakte er dit item over: