De industrie achter huisdieren

Er wordt aan dierenliefde goed verdiend

Begin 2000 telde Nederland zo'n 15 miljoen huisdieren. Er waren meer dan 1700 dierenspeciaalzaken, waar je dieren en dierenbenodigdheden kunt kopen. Zoals je ziet, zit er een hele industrie achter onze huisdieren. Niet alleen om de dieren te fokken, te vangen of op te vangen in een asiel, maar ook voor alle benodigdheden zoals voedsel, kooien en speeltjes.
Een cavia in een kooi
Een cavia in een kooi. Zijn territorium omvat hier ongeveer 0.15 m² (30 x 50 cm). Normaal is dat minstens 200 m², ruim 1250 keer zo groot. De dieren worden zo gefokt dat ze zijn aangepast aan de wensen van de mens.
Door marketing weten bedrijven steeds meer mensen over te halen om een snoezig dier te kopen. Ook hier vindt, net als in de reguliere bio-industrie, schaalvergroting en doorfokken plaats, met alle nadelige gevolgen van dien.
angora konijn
Een angora konijn. Slechts een van de vele "modellen" waarin het konijn tegenwoordig te verkrijgen is. De mens bepaalt wat zij mooi vindt en past het dier er op aan door het door te fokken. Er wordt hierbij nauwelijks rekening gehouden met de belangen van het dier zelf.
Sommige soorten, vooral exotische, worden uit hun natuurlijke leefomgeving ontvoerd. Voor Nederland alleen al gaat het om zo'n 22 miljoen dieren per jaar. Gemiddeld sterven 1 tot 3 procent, oftewel 220.000 tot 660.000 van deze exotische dieren tijdens het transport en opslag. Bij vogels sterft wel 50 tot 60%. Als de dieren de vermoeiende reis wel overleefd hebben, worden ze voor de rest van hun leven in een kooitje gestopt om de mens te plezieren.
douanier met exotische dieren
Een douanier met een "oogst" aan exotische diersoorten. Jaarlijks worden in Nederland alleen al 22 miljoen exotisch dieren ontvoerd uit hun natuurlijke leefomgeving.
Veel dieren brengen hun hele leven in een erg kleine ruimte door. Denk bijvoorbeeld aan vogels, konijnen, cavia's en vissen. Dit is voor hen geen natuurlijk situatie en zij kunnen dan ook niet of bijna niet aan hun natuurlijke behoeftes uiting geven.
de leefruimte van een konijn
De leefruimte voor een konijn in dit "ruime" hok bedraagt iets meer dan 0.5 m² (52 x 107 cm) . Dat zijn ongeveer 9 A4-tjes. Wilde konijnen hebben normaal een leefruimte van ongveer 300 m². Dit is bijna 600 keer zo groot! Hier zit het dier zijn gehele leven. Er is geen ruimte om natuurlijk gedrag, zoals het graven van holen, contact hebben met andere konijnen of seksueel gedrag.

Het dierenasiel

Veel dieren gaan naar een asiel wanneer de mens niet meer voor hen wil of kan zorgen. Dit gebeurt bij ongeveer 2% van alle honden en katten. Dit lijkt misschien niet veel, maar door het grote aantal honden en katten zijn dit toch nog 70.000 tot 80.000 dieren.
verzorgster in een dierenasiel
Verzorgster werkzaam in een asiel voor katten. Deze dieren zijn vaak afgedankt omdat men geen tijd, zin of mogelijkheid meer heeft om het dier zelf te verzorgen.
Als ze in het asiel komen hebben ze geluk, want het komt ook wel voor dat ze ergens, bijvoorbeeld in het bos, gewoon aan hun lot overgelaten worden. In het asiel wacht hen het leven in een hok, alleen of gezamenlijk, maar in beide gevallen is het hok te klein voor het dier om zich natuurlijk te gedragen. De katten worden meestal gecastreerd, maar bij honden komt het ook geregeld voor. De dieren moeten wachten tot er iemand langs komt die hen leuk, mooi of zielig genoeg vindt om ze mee naar huis te nemen. Wanneer het asiel te vol zit moeten er dieren worden afgemaakt door ze te laten inslapen.
Hond in een asiel
Hond in het asiel
Goudvissenkom aan de wand
Is een goudviskom diervriendelijk?
Mogen wij een dier deze beperkingen zonder meer opleggen?
Conclusie: huisdier nemen?

Dit artikel is onderdeel van een serie aspecten rond de aanschaf van een huisdier. Hieronder de inhoudsopgave en de volgorde waarop we de aspecten langslopen. Daar weer onder artikelen over specifieke gevolgen van onze omgang met huisdieren.

Inhoud

Een huisdier nemen?

Een voorbeeld: de hond

De geschiedenis van de hond.
De hond van nu.
De gevolgen van doorfokken voor de hond.
Nadelen voor de hond.

De mens

Waarom wil een mens een huisdier?
De nadelen voor de mens.
De industrie erachter.

Conclusie

Huisdieren nemen?

Links binnen Animal Freedom naar artikelen over huisdieren

Huisdieren, het kind van de rekening?
Slechte argumenten voor het houden van huisdieren.
Jonge kinderen krijgen een verkeerd beeld van dieren.
Afhankelijkheid van dieren.
Dierenverzorging als therapie.
Loslaten van gehechtheid aan dieren.
Het konijn als huisdier, geschikt of niet …?
Varkens als huisdier?
Sylvia Witteman's column over de aanschaf van een rat.
De goudviskom als decoratie en martelwerktuig.
Reptielenleed.
Dierensector houdt baasjes in ethische gijzeling.
De wet handhaven in een hondenwereld.
Aan ieder huisdier zou een 'verwijderingsbijdrage' moeten worden gekoppeld.
Jagende huiskatten.
Steeds meer zwerfhonden.
Dierplezier? Ervaringen van de konijnenstichting op dierenbeurzen.
Enorme toename paarden en pony's.
Stephen Budiansky over de hond als ultieme parasiet.
Saffy blaft niet meer.

Links naar artikelen over honden buiten Animal Freedom

Dierenasiel Nederland.
De hondenbescherming.
Rashondenwijzer.